EHKÄ ENITEN VITUTTAA KAIKKI

Vituttaa tuntua koneiston osalta. Missä on ihmisyys?

Tehtävälistassa on enemmän tehtävää kuin minulla on energiaa suorittaa. Ajatus ei kulje, ei jaksa, ei huvita eikä kiinnosta edes miettiä, mitä tehtäviä listalta voisi raakata vaan suoraan helvettiin. Turhautumisen määrä on valtava. Välillä, ajoittain siis useita kertoja päivässä mieleen hiipii koko elämän mielekkyys – paremminkin siis epämiellyttävyys. Riittämättömyyden tunne tuntuu kalvavana ja raastavana vitutuksena. Tähän avautumiseen varmaan monella löytyy helppoja ehdotuksia elämän priorisoimiseen ja siivoamiseen. Näiden ajatusten kirjoittaminen auttaa itseänikin jäsentämään omia ajatuksiani. Elämäntilanne on sellaisessa vaiheessa, että oman elämän tulevaisuuden investointien takia joudun viettämään paljon aikaa usean sadan kilometrin päässä rakkaimmistani. Nämä tulevaisuuden investoinnit liittyvät oman ammattitaidon kehittämiseen. Niiltä osin elämässäni on antoisa jakso, mutta jatkuva väsymys ja toimintaympäristön rytmitys on itselleni soveltumaton. Joku viisashan on sanonut, että ihminen on sopeutuja – kaikkeen muuhun tottuu, paitsi jääpuikkoon perseessä, koska se ehtii sulamaan ennen kuin siihen tottuu. Kun tästäkin kokemuksesta selviän, niin taas voi yrittää jatkaa tasaisempaa elämää pätevämpänä.

Elämä on kuitenkin sikäli paradoksaalista, ettei organisaatioita kiinnosta niinkään yksilötason osaaminen ja toiminta. Yksikään organisaatio ei ole riippuvainen yhdestäkään yksilöstä, mutta kääntäen organisaatio on todellisuudessa riippuvainen yksilöistä ja heidän osaamisesta. Organisaatiohan koostuu yksilöistä. Organisaatiot itsessään ovat kuitenkin kasvottomia, yleensä niin kutsuttuja oikeushenkilöitä, kuten kuntayhtymiä tai osakeyhtiöitä. Organisaation tehtävät ovat omistajapohjasta riippuvaisia. Kuntayhtymän tehtävänä on tuottaa palveluita omistajilleen. Osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Organisaatioille on ominaista turvata oma olemassaolonsa. Vaikka organisaatiot ovat kasvottomia, päätöksiä organisaation kaikilla tasoilla kuitenkin tekevät ihmiset yksilöinä tai kollektiiveina. Organisaation olemassaoloa ja perustehtävän hoitoa turvaavat ihmiset tekevät yksilöiden arkeen vaikuttavat päätökset organisaation etu edellä. Yksilön edulla ei ole merkitystä tässä päätöksenteossa.

Tässä ajassa selvitäkseni tarvitsen itsekkyyttä. Itsekin vihaan itsekkyyttä ja yksilökeskeistä ajattelua, eli individualismia. Terve itsekkyys on kuitenkin välttämätön edellytys omalle jaksamiselle ja selviytymiselle. Koen kuitenkin toimivani terveellisellä tavalla itsekkäästi, oman etuni huomioiden. Tämä tunnetaan myös nimellä egoismi. Toisaalta koen toimivani osittain myös uhrautuvasti yhteisön edun mukaisesti, altruistisesti. Työelämässä moni kuitenkin käyttäytyy mielestäni liian kiltisti oman etunsa vastaisesti, oman jaksamisensa kustannuksella, sen sijaan että organisaatio huomioisi tärkeimmän voimavaransa, yksilöt, joista se koostuu, jotka hoitavat organisaation kaikki päivittäiset toiminnot ja pitävät sen hengissä. Tuntuu että nykyään kuitenkin vallitsee jatkuva pelon ilmapiiri. Jokainen on huolissaan omasta pärjäämisestään, jolloin sorrutaan niin sanottuun perseen nuoleskeluun ja miellyttämiseen, vaikka organisaation käskijänä sattuisi olemaan joku jopa narsistisella tavalla käyttäytyvä ihminen. Jokainen on oman onnensa seppä, kukaan ei huolehdi puolestani hyvinvoinnistani tai jaksamisestani, jos en tee sitä itse. Olen onnekas, koska minulla lähipiirissäni ihmisiä tukenani, vaikka en kaikkea vitutustani voi enkä kykene heille purkamaan. He auttavat kuitenkin jaksamaan. Tästä on mielestäni Suomessa yhteiskunnan tasolla talvisodan henki kaukana!

Tanssii terä valtimollasi
Vaikeroinnin vakuumi vaientaa
Jos sinä kerran tahdot täältä pois
Ole hyvä ja kuole jo tänään

Turmion kätilöt – Sikiö

Paistaa se aurinko joskus risukasaankin

Rakas päiväkirjani, pitkästä aikaa on taas ainakin hetkellisesti parempi fiilis. Nyt on ollut taas pidempi vitutusjakso. Olen ollut väsynyt päivisin. Tuntuu etten saa illalla unta. Päivällä keskittymiskyky ei riitä niihin asioihin, jotka olisivat opinnoissa etenemisen edellytys. Asiat hoituvat kuitenkin sitten sillä viime hetkellä. Tänään aamun heräämisen jälkeisen kankeuden hälvettyä on ollut hyvä fiilis, vaikka herätyskellon soidessa väsytti ja vitutti. Olen pohdiskellut elämää ja syntyjä syviä. Huomenna perjantaina tapahtuu jotain mukavaa, jota olen odottanut usean päivän ajan. Tämä koko elämä kuitenkin tuntuu olevan yhtä vitun suorittamista. Ulkoiset tekijät painostavat tekemään erilaisia asioita, jotka eivät ole kiinnostusprioriteeteissa listalla ykkössijalla. Ne asiat ovat kuitenkin sellaisia, että ne on pakko hoitaa. Ne vaikuttavat omaan asemoitumiseen tässä yhteiskunnassa, jonka kuvittelen näyttävän samalta kuin muurahaiskeko näyttää sisältä – tosin sillä erotuksella, että muurahaiset ovat ahkeria ja järjestelmällisiä. Me ihmiset joudumme usein toimimaan ulkoisten odotusten ja vaatimusten mukaisesti. Siitä voi oma etu ja rationaalisuus olla kaukana.

Koko tähänastinen elämä vaikuttaa olleen jonkinasteista suorittamista. Tiedän, että ihmiset suorittavat paljon oman terveytensä kustannuksella. Tulee erilaisia kansansairauksia, joita sitten ruvetaan hoitamaan lääkkeillä. Yhteiskunnan vaatimukset siis pakottavat tekemään meitä sellaisia asioita, jotka vievät aikaa pois meidän omien perustarpeidemme hoitamiselta, kuten liikunnalta ja pitää meidät itsemme poissa meille tärkeän lähipiirin ulottumattomilta. Siis jos kuulut siihen onnekkaaseen ryhmään, että sinulla on ympärilläsi lähipiiriä, joiden seurassa viihdyt, sekä ihmisiä, jotka ovat elämässäsi merkityksellisiä.

Istun kirjoittamassa tätä tekstiä pöydän äärellä. Hörpin kylmää kofeiinipitoista limonadia katsellen ikkunasta, kun ihmiset kiitävät kadulla kiireisen näköisinä. Ei toki kaikilla vaikuta olevan kiire, jotkut ovat selkeästi huolehtimassa omasta hyvinvoinnistaan; urheiluvaatteet yllä hölkäten. Ehkä nämäkin asiat voivat olla vain minun näkemyksiäni, joita ei kukaan voi kiistää minun subjektiivisina päätelminäni. Kiireisen näköiset, sähköpotkulaudoilla kiitävät ihmiset saattavat kiitää heille tärkeiden henkilöiden luokse. Muodikkaisiin urheiluvaatteisiin sonnustautunut trendikkään näköinen lenkkeilijä saattaa olla yhtä lailla henkisesti pahoinvoiva, pakonomaisesti urheileva, huonosta itsetunnosta kärsivä ihminen. Kaikki ei välttämättä siis ole sitä miltä näyttää. Nämä ovat minun näkymäni vilkkaalle kadulle pöytäni äärestä. Ajatukseni kumpuavat oman elämänkokemukseni myötä nähdyistä erilaisista tilanteista.

Meillä jokaisella on oma elämänpolkumme, jonka olemme jo kulkeneet ja mihin tulemme kulkemaan. Aina emme voi itse vaikuttaa aktiivisesti elämämme suuntaan. Ajoittain epävarmuus kalvaa sisintä niin perkeleesti. Olemme kaikki yksilöitä, joiden elämän arvot ja toimintamallit ovat muokkautuneet vallitsevan ympäristömme myötä tai seurauksena. Jotkut meistä tekee päätöksiä puhtaasti järjellä, toiset tunteella. Toki modernissa yhteiskunnassa kokonaisuuksien hahmottaminen ei ole aina yksinkertaista, enkä osaa itsekään luetella tyhjentävästi, pitäisikö asioita ja päätöksiä tehdä tunteella vai järjellä. Itse olen tottunut katsomaan maailmaa raadollisen realistisesti ja pyrin tekemään päätökset ja valinnat rationaalisesti. Yhteiskunta toimii kuitenkin tiettyjen lainalaisuuksien mukaisesti, jota ohjaavani tekijänä ei suinkaan vähäisimpänä ole raha.

P.S. Oma sijoitukseni nepsytutkimuksiin johtavalla polulla on jo yhden käden sormilla laskettava numero. Rakas läheiseni selvitti tämän asian puolestani.

Minä odotan täällä tunnelissa jossa valo kylmä hohtaa.
Jossa pimeän koirat ulvoen tuon kirkkauden kuoron kohtaa.
Kaikki kävi niin pian kun aina luulin, että vähitellen lähden.
Minä katuisin vaan en tiedä kuinka enkä edes minkä tähden.
Valittaisinko puoli ääneen, johda kotimatka kesken jääneen.
Missä miten päin täytyisi olla huutaisinko, joss täällä sittenkin oot!

PMMP – Lautturi